Bezpieczeństwo zakupów zapewnia Nextranet.pl

Ebooki, audioobooki i prasa cyfrowa w zasięgu Twojej ręki.

Sklep z Ebookami
Książki Elektroniczne

główne menu

Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano - ebook

29,90 zł (zawiera 23 % VAT)
60 pktProgram lojalnościowy

  • EPUB (znak wodny)
  • MOBI (znak wodny)

Agnieszka Jeż 

09.09.2016

polski

184

Wydawnictwo RM

978-83-7773-639-5

Opis:

"Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była wielosmakowa i różnobarwna jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej. Wyrosła z tradycji szlacheckiej, przechodziła gwałtowne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracą zarobkową kobiet, oraz rozwojem cywilizacyjnym. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy.

Kuchnia ziemiańska zmieniała się wolniej. Tu nadal gotowano – tłusto, ciężko i pracochłonnie – choć zapewne bardzo smacznie. Książka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia. Sięgając do ówczesnych książek kucharskich, wspomnień i pamiętników oraz rubryk kulinarnych w gazetach, autorka snuje opowieść o tym, co, jak i gdzie jadano w czasach Drugiej Rzeczypospolitej.

Oprócz interesującej części historycznej, w książce znajdziemy 100 przepisów na najróżniejsze potrawy, proste i bardziej wyrafinowane, dobre na co dzień i od święta. Obok wciąż popularnych dań, jak tradycyjny polski żur, pyszny bigos czy śledzie w śmietanie, odkryjemy również wiele zapomnianych potraw i smaków, jak miszkulancja, orszada czy pyszny międzywojenny deser Coupe à la Mode. Wszystkie receptury zostały opracowane i „dopowiedziane” przez Autorkę, tak aby każdy – niezależnie od umiejętności kucharskich – mógł je z łatwością wykonać. Wszystkim miłośnikom kuchni i dwudziestolecia międzywojennego życzymy smacznego!

 

Autorka o sobie:

Agnieszka Jeż - filolog, redaktor, wydawca, miłośniczka dwudziestolecia międzywojennego. Zawodowo i z pasją zajmuje się książkami. W kwietniu w wydawnictwie Czarna Owca ukaże się jej debiutancka powieść „Nie oddam szczęścia walkowerem”. Nieustających inspiracji i szczęścia dostarcza jej troje dzieci. I mąż. Mieszka w Sulejówku. Kocha góry."

Opinie o produkcie


Bądź pierwszą osobą, która doda opinię. Kliknij tutaj.
 
  100% gwarancji satysfakcji Możesz absolutnie bez żadnego ryzyka kupić wybrany produkt z naszej oferty. Chcemy przekonać Cię, że cyfrowe publikacje to przyszłość. Jesteśmy pewni, że ta forma publikacji przypadnie Ci do gustu, dlatego też dajemy 100% gwarancję. Dzięki temu możesz mieć pewność, że albo będziesz zadowolony z naszych produktów... albo zwrócimy Ci pieniądze.
Kup Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano - ebook
Forma zakupuCena

Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano - ebook

29,90 zł (zawiera 23 % VAT)
60 pktProgram lojalnościowy
    • EPUB (znak wodny)
    • MOBI (znak wodny)

Twój koszyk

Koszyk jest pusty.
Gwarancja satysfakcji

Nowości

  1. 1.W służbie Bonapartego
  2. 2.Historie kryminalne. Wiek XIX. Część 1
  3. 3.Kumpel. O Komedzie, Zośce i innych
  4. 4.Krótka historia medycyny
  5. 5.Krótka historia ekonomii
  6. 6.Czerwone niebo. Rosja 1942: wojna, miłość i desperacki wyścig o życie
  7. 7.Arkadiusz Gołaś. Przerwana podróż
  8. 8.Zamach na Lenina. Krótka historia „Ruchu”
  9. 9.Kryptonim „Reporter”. Wspomnienia figuranta
  10. 10.Życie miasta średniowiecznego

Najchętniej kupowane

  1. 1.Krótka historia religii
  2. 2.Krótka historia ekonomii
  3. 3.Krótka historia medycyny
  4. 4.Krótka historia filozofii
  5. 5.Snajperzy drugiej wojny światowej. Pełne dramatyzmu relacje z pierwszej ręki o najzuchwalszych akcjach wojennych
  6. 6.Kumpel. O Komedzie, Zośce i innych
  7. 7.Dlaczego Kościół katolicki ma rację
  8. 8.Dzienniki lodu
  9. 9.Shantaram
  10. 10.Życie miasta średniowiecznego