Historia ta dzieje się w „Krasnalowie”, czyli jak sama nazwa wskazuje, w królestwie krasnali, którym rządzi król Krasnolud Wielki. Życie pracowitych krasnali byłoby bardzo spokojne, a nawet nudne, gdyby nie fakt, że jednym z mieszkańców królestwa był olbrzym Ojejek. Pewnego dnia przybył do niego w odwiedziny jego równie olbrzymi kuzyn Pękatek. Co się wydarzyło? Jak potoczyły się przygody...
Wino nieprzypadkowo określane jest mianem królewskiego napoju. Mimo stale rosnącej oferty win produkowanych w profesjonalnych winiarniach na całym świecie oraz ich powszechnej dostępności na rynku, nadal systematycznie rośnie liczba tych, którzy mają ambicje samemu wcielić się w rolę winiarza i wyprodukować napój, który zachwyci podniebienia rodziny, przyjaciół i znajomych.
Do nich właśnie adresowana...
Oddajemy w Państwa ręce książkę z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla kuchni polskiej. Korzystając z tych przepisów będziecie Państwo mogli poznać i posmakować potraw stanowiących zarówno część historii i kultury polskiej, jak i tych współczesnych, nowoczesnych, w których rozsmakowali się Polacy w ostatnich czasach. W tej książce znajdziecie Państwo przepisy na dania z ryb. Będziecie mogli...
Oddajemy w Państwa ręce książkę z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla kuchni polskiej. Korzystając z tych przepisów będziecie Państwo mogli poznać i posmakować potraw stanowiących zarówno część historii i kultury polskiej, jak i tych współczesnych, nowoczesnych, w których rozsmakowali się Polacy w ostatnich czasach. W tej książce znajdziecie Państwo wiele pomysłów i przepisów na sałatki...
Oddajemy w Państwa ręce książkę z przepisami kulinarnymi charakterystycznymi dla kuchni polskiej. Korzystając z tych przepisów będziecie Państwo mogli poznać i posmakować potraw stanowiących zarówno część historii i kultury polskiej, jak i tych współczesnych, nowoczesnych, w których rozsmakowali się Polacy w ostatnich czasach.
W tej książce znajdziecie Państwo przepisy na tradycyjne potrawy wigilijne....
Kuchnia tego kraju bazuje na specjalnościach regionalnych. Wiele z nich jednak na trwałe zagościło na stołach w całym kraju. Tak stało się w XX wieku, kiedy to wraz z rozwojem transportu, ludzie masowo przemieszczali się, a wraz z nimi wiedza o regionalnych specjałach. Do dziś jednak w Hiszpanii można znaleźć wiele potraw, które są charakterystyczne właśnie dla regionów, w których się je podaje. Na...
Kuchnia indyjska lubuje się w bogactwie swych przypraw. Są one zazwyczaj ostre i tworzą kolorowe mieszanki, nieraz zabarwiając inne składniki. Spośród najpopularniejszych wymienić można choćby imbir, cynamon, kardamon, kolendrę, chili oraz mieszankę zwaną garam masala. Kuchnia indyjska to w dużej mierze bogactwo potraw wegetariańskich. Hindusi z biedniejszych regionów przez wieki musieli sobie radzić...
Jedzenie jest dla Włochów niezwykle ważne. Każdego dnia spędzają przy stole wiele godzin, rozkoszując się każdym daniem i winem. Ale należy wiedzieć, że kuchnia włoska nie jest jednolita. Położenie geograficzne - od gór do morza, a w związku z tym zróżnicowanie klimatyczne, dostępność składników, a także kultywowane tradycje powodują, że praktycznie w każdym z czterech regionów Włoch zjemy coś innego,...
Pewnej niedzielnej nocy w willi na przedmieściach Londynu zostaje znalezione ciało Sir Gordona Bedforda, wybitnego ekonomisty i entomologa, naukowca specjalizującego się badaniem owadów. Zmarły, uchodzący w oczach opinii publicznej za wzór uczciwości, zostawił list samobójczy, w którym przyznaje się do popełnienia oszustw finansowych. Wszystko wskazywałoby na samobójstwo, gdyby przy zmarłym nie znaleziono...
Co trzydzieści trzy lata w Pradze ma miejsce niewytłumaczalne i budzące grozę zjawisko. Oto na jednej z ulic pojawia się mityczny Golem, powołany do życia - według dawno zapomnianych opowieści - przez rabina kabalistę. Dlaczego wciąż wraca na praskie ulice, skoro zgodnie z legendą, został dawno unicestwiony? Jak cienka granica rozpościera się między rzeczywistością a snem i czy zdolność widzenia tego,...